Bolsterturfs natuur
naar de hoofdpagina van Bolsterturfs natuurnaar Recent van Bolsterturfnaar Stoekennaar Stoekiesnaar Landschapnaar Jachtnaar Bosboeven
naar Schoorsveldnaar Fotoshownaar Videonaar Muziek en zangnaar Tweetsnaar Gedichtennaar Over (bolster)turf en Bolsterturf

Over (bolster)turf en Bolsterturf

Boterbloemetje naar muziek Bij naar muziek

Hermelijn

Bolsterturf en (bolster)turf

Gezin Willem Annen en Geertje Snippe

Bolsterturf is turf, nee! Bolsterturf was turf gestoken uit de bovenste veenlaag. Mijn vader en moeder gebruikten alle koude dagen van het jaar een bolsterturf. Om de kachel mee aan te maken. En ook mijn opa's en oma's deden dat.

Stoekies waren in het veen stapeltjes turven, zodanig opgestapeld dat de wind door de stoekies waaien kon en zo de turven goed en vlug drogen. Samen met mijn oudste broer en oudste zus, stoekte ik paar dagen van mijn leven door machinist - en mijn vader bonkend in het veengat - met lawaaidoof makende persmachine gefabriceerde turven op.

"Ie doet 't nog niet zo slecht", zei de veenbaas tegen ons drie opstoekertjes. Toch was de beloning veur 't opstoekn van de turfn bar slecht.

Ook stak mijn vader, hij is op de familiefoto hierboven de jongen rechtsonder, met zijn steker ieder jaar voor eigen gebruik turf: grote bruine bolsterturven en veel kleinere zowat zwarte turven.

Turfmakers, turfgravers, turfstekers maakten of fabriceerden geen turven, maar staken turven, in Drents dialect: staakn turfn.

2005

Reeën koppie aan koppie

Maandag 14 mei 2007

De oude Bolsterturf en zijn turvin, mijn moeder

Om kwart na acht ik te voet onderweg naar bleke boswei, kwam mijn vrouw me achterna. Zij zei niet veel tegen me, paar woorden maar: "Je zus belde op. Je moeder is overleden."

Ik wou beslist door, toch even naar de boswei toe, alleen zijn. Daar bij de boswei lette ik niet goed op. De rikke op wie ik wachten wou, zag ik paar minuten maar. 'k Had gewoon pech: de pinken in deze wei die de rikke waagde te betreden, zagen haar eerder dan ik. Die pinken joegen haar weg, meteen hun groen weer uit. Kwartier na de rikke was een haas aan de beurt om weggejaagd te worden.

Wit konijntje

Ach, mijn waanzin van wild willen zien. Maar toen was daar weer het witte konijntje. Het zat er ineens, tussen lorken, en 't keek naar me, maar wachtte niet op cameraklik. Dit konijntje... Ach, dom bijgeloof!

Anderhalf uur te laat belde ik mijn vader op.

Reeën koppie aan koppie

Donderdag 13 januari 2011

De oude Bolsterturf bij het graf van zijn vrouw

Om 17.23 uur
ik ergens tussen veld en thuis,
nulzesde mijn vrouw me.
Ze wist: "Je vader is overleden. ..."

Mag ik man van weinig woorden zijn?

Va, bedankt veur 't steekn van de turf

Willem Annen
 Fout 401 Fout 403 Fout 404 Fout 500 Hermelijn naar Sitemap.xml naar Robots.txt De patrijzen zijn zowat wijlen en er is haast geen haas meer over naar foto Video wacht naar Webalizer
bolsterturf@bolsterturf.nl